Passa al contingut principal

GAME BOY

El 21 d’abril de 1989, ara  fa 30 anys, va sortir al Japó la Gameboy o Dot Matrix Game. Tres mesos després va sortir al mercat Americà i un any després arribà a Europa.
Creada per la companyia nipona Nintendo i disseyada per Gunpei Yokoi ; fou la succesora de les Game & Watch; i s’esdevingué en tot un fenòmen mundial que va marcar el futur camí de la industria del videojoc.




Es varen vendre més de 118 milions d’unitats.

Sortí al mercat acompanyat del joc Tetris i del Mario Land. I al llarg de tota la seva vida ( deixà de fabricar-se el 2003) gaudí d’un catàleg de més d’un milenar de títols .

Comptà amb multitud de perifèrics però destacava la Game Boy Càmera i la Game Boy Printer.






El 1995 es presenta una revisió de la clàssica Game Boy que presentava un nou “look” amb carcasses de color . Així s’ampliava la familia amb 7 colors nous : vermell, negre, verd , blau, groc blanc i transparent; que s’afegeixen al gris clàssic. La sèrie nova s'anomenà PLAY IT LOUD




Durant la vida de la consola Game Boy es van llançar diversos redissenys, incloent Game Boy Pocket (1996) i Game Boy Light (1998; només al Japó).






La Pocket presentava millores a nivell de pantalla i un redisseny que la feia més petita i manejable. També passa d’ussar 4 piles a sols dues.

Pel que fa a la Light, sols al Japó, presentava un disseny idéntic a la Pocket pero amb una opció de llum que feia mes visible la pantalla. Aquesta fou l’unica integrant de la familia amb llum a la pantalla fins que no arribà la Advance SP.

La darrera revisió  de la consola amb el format clàssic fou la Game Boy Color 


Aquesta va sortir  el 23 d'octubre de 1998. Presentava una pantalla a Color a diferencia de les monocromàtiques anteriors.

 
La primera cosa que va fer Nintendo amb la seua nova consola, era actualitzar antics jocs de la Game Boy monocromàtica per a esta nova portàtil, es poden citar Zelda o Tetris que portaven l'afegiment "DX" i es caracteritzaven per tindre una alta paleta de colors en pantalla i en el cas de Zelda una masmorra extra. Aquesta  política la van seguir moltes llicenciatàries que tenien jocs vells en la Game Boy monocromàtica.
D'altra banda van ser llançats 230 Jocs per al Game Boy Color entre març del 1998 i novembre del 2002.


________________________________________________________________________________

Característiques del sistema original de 8 bits (DMG-001) (1989):
 ( wikipedia)
  • CPU: Z80 de 8 bits Sharp LR35902[16][17] treballant a 4,194304 MHz. Aquest processador és similar a un Intel 8080, ja que cap dels registres introduïts a la Z80 està present. No obstant això, algunes de les millores del conjunt d'instruccions del Z80 sobre el 8080, especialment la manipulació de bits, estan presents. Altres instruccions són úniques per a aquest gust particular de la CPU 8080 / Z80. El bit de paritat, la meitat de les instruccions condicionals i totes les instruccions d'entrada i sortida es van eliminar també del conjunt d'instruccions 8080. El circuit integrat també conté un generador de so integrat.
  • RAM: 8kB interns (ampliables fins a 32 kiB).
  • VRAM: 8kB interns.
  • ROM: Una CPU-Die 256b bootstrap;[18] i cartutxos de 32kB, 256kB, 512kB, 1 MB, 2 MB, 4 MB i 8 MB.
  • Energia: 6 V, 0,7 W (4 piles AA que proporcionen aproximadament 15 hores de joc).[19]
  • So: 4 canals. La GB només té un altaveu, però té sortida per auriculars amb els quals pot sentir-se so estèreo.
  • Pantalla: LCD Reflectiva amb resolució de 160x144 píxels. 2,6 polzades (66mm de diagonal).[19]
  • Quadre: ~ 59,7 frames/segon.
  • Colors: 2-bit (4 tons de «gris» (verd oliva clar/fosc)).
  • Sprites simultanis a pantalla: 40 sprites cadascun de 8x8 o 8x16 seleccionable.
  • Comunicacions: port de sèrie.
  • Dimensions: 90 mm × 148 mm × 32mm.[19]
  • Pes: 220 g[20]
  • Usuaris: fins a 4 via cable d’enllaç de jocs connectat al port de sèrie i una Game Boy amb un cartutx de joc per cada usuari.
Dades tècniques de la game Boy Color.
( wikipedia)

  • CPU: Z80 (manufacturat per Sharp) treballant a 8 MHz o 4 MHz, segons el cartutx inserit. (LR35902, un Z80 modificat a 4.194304 MHz)
  • Vídeo: 10, 32, o 56 colors simultanis en pantalla, disponibles des d'una paleta de 32000 colors
  • Sprites: 40 - 8x16, 8x8 (sprites de 4 colors, 1 sent transparent)
  • Tiles: 512 en pantalla fent ús dels 16 KB de VRAM
  • Pantalla:LCD TFT (manufacturada per Sharp) amb resolució màxima de 160x144 píxels amb 56 colors. Altres modes amb major quantitat de colors són possibles realitzant certes optimitzacions (per exemple, els 32000 colors de la paleta utilitzant una menor resolució).
  • So: 4 canals FM estèreo. La CPU LR35902 incorpora internament 4 canals analògics que poden ser mapats en l'eixida esquerra o dreta dels auriculars (encara que és estèreo, l'altaveu intern només dóna el so en mono). Se'l sol anomenar PAPU (Pseudo-Audio-Processing-Unit) pseudo perquè no és una unitat separada, però no obstant això si té circuiteria separada de la del processador.
  • Control: D-Pad de 8 direccions, botons A, B, select, i START.
  • Energia: 13 hores mitjana amb 2 bateries AA o per transformador AC-DC.
  • Compatibilitat: Cartutxos de Game Boy, Súper Game Boy, Game Boy Color.
  • DMA: compta amb dos nous modes DMA. La transferència és constant, sense importar la velocitat de la CPU. Els nous modes permeten transferir qualsevol cosa des de la Memòria ROM o la RAM cap a la VRAM a una taxa de 16 bytes per H-Blank. Açò és necessari a causa dels requeriments de la pantalla a color, i proveïx una animació més ràpida i fluida.(8 Kb)
  • Comunicacions:port sèrie amb una taxa de transferència de 512 Kbps
  • ROM: 64 Kb

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Sega Lock On

En una època on estaven de moda el jocs de pistoles laser e infrarotjos, al més pur estil Q-Zar. Sega va presentar l'any 1992 el joc Lock-On. Un set de pistola, ulleres i visor que permetia varis tipus de jocs. On es tractava de ferir al contrincant amb el laser i aquesta puntuació es reflectia en un visor que portaves en una diadema al cap. Un joc molt, ara, molt  kitsch i amb aire retro molt especial.     Aquí teniu el fulletó d'instruccions

ROAR!

 " Sound Effects Record " En aquesta ocasió us porto una raresa dins els món de l'Scalextric ( que ja aboradrem en una altre ocasió). Avui us mostro el disc ROAR, un vinil de 45 RPM que va fabricar la companyia Triang  (propietària d'escalextric al Regne Unit)  l'any 1963 , amb la Referència SR 1. Amb aquest disc en podien ambientar les carreres amb sons reals 4 pistes de so és el que es troba en l'EP ( extended play ) , en el qual en la Cara A disposem de sons de carreres de Fórmula 1 i en la Cara B de T.T. ( Els sidecars reproduïts també per la casa anglesa i denominats Thyphon i Hurricane ) . L'accessori , només romandria 3 anys en catàleg ( fins a 1965 ) , quan en el catàleg número 7 de 1966 , seria substituït per un nou accessori més evolucionat. La caixa Twin Acte Screams ( A / 257 ) , la qual, connectada als comandaments, rugia acompanyant els cops del polsador.

Comença aquest projecte.

Any nou, projectes nous. Fa temps que hem ronda la idea de fer un museu de la jugueta a Sóller, així que fins que es materialitzi físicament, aqui aniré posant tot el material que tenc, història i curiositats  i creant sa part virtual del museu. Qualsevol idea, aportació i consell  serà ben rebut.